Minä valokuvaajana


Minulle valokuvaus ei ole leipätyö vaan tapa hahmottaa elämää.

Olen ottanut kuvia ihan teinipojasta lähtien jo 70-luvulla, mutta harrastus lähti varsinaiseen nousukiitoon ensimmäisen digijärkkärin hankinnan yhteydessä 2000-luvun alussa. Aluksi kuvasin paljon luontoa ja rakennuksia (!), oikeastaan kaikkea muuta paitsi ihmisiä. Silloin koin, että ihminen on kuvassa jotenkin 'tiellä'. Ajan kuluessa on kuitenkin asenteeni ja kuvien kohteeni muuttuneet täysin päälaelleen. Nykyisin koen kuvat jotenkin vajaaksi, jos siihen ei ole ihminen tuomassa tavalla tai toisella dynamiikkaa ja estetiikkaa.

Pitkään kuvasin vain omaksi ilokseni, mutta viime vuosina on minulle tullut tarve saada kuviani esille. Siten saan perspektiiviä ja kaikupohjaa omille näkemyksilleni ja toivottavasti myös jakamaan elämyksiä valokuvan ystävien kanssa. Kaikista mieluisinta on, kun joku haluaa nähdä itsensä ottamissani kuvissa.

Maailmassa on paljon kaunista, jota on joskus vaikea huomata. Kuvat voivat pysäyttää näkemään sen.

Valokuvaus on minulle kutsumus, joten voit kutsua minut kuvaamaan :)

Kursseja ja koulutusta:


Valokuvauksen peruskurssi lukuvuosi 2006-2007 Sampolan työväenopisto
Henkilökuvauskurssi syksy 2007 Ahjolan työväenopisto
Valokuvauksen jatkokurssi 2007-2008 Sampolan työväenopisto
Valokuvauksen syventävä jatkokurssi 2008-2011 Sampola työväenopisto
- työväenopiston kursseilla suoritettiin laajasti erityyppisiä kuvaustehtäviä sekä pystytettiin näyttelyitä. Kursseilla suoritettiin paljon henkilökuvausta. ml. alastonkuvausta. Lisäksi kuultiin tunnettujen valokuvaajien luentoja.

Luova valokuvaus, työpaja, Seili, HCP, Jussi Aalto, 30.6-5.7.2008
- työpajassa kuultiin luentoja valokuvauksen historiasta, valokuvailmaisusta ja kuvaustehtäviin liittyvistä teemoista. Kuvaustehtävissä oli edustettuna luonto- ja maisemakuvaus, tilanne- ja reportaasikuvaus, henkilö- ja muotokuvaus sekä vapaata valokuvausta itse valitusta aiheesta. Työpajaan kuului myös kritiikkiosuus.

Elävä muotokuvaus, Visuaaliviestinnän Instituutti, 13-14.11.2010
- kouluttajina toimivat Katrin Havia, Petri Heinonen ja Irina Kolomijets
- kursilla esitettiin muotokuvausdemoja kolmen erilaisen valokuvaajan suorittamina, käsiteltiin erilaisia lähestymistapoja muotokuvaukseen, tehtiin valaistusdemoja ja kuvankäsittelyä.

Kertovat kuvat, Visuaaliviestinnän Instituutti, Jyrki Vesa, 5-6.2.2011
- kurssilla harjoiteltiin pikkusalamien käyttöä pienryhmissä mallien kanssa erilaisissa tilanteissa ja miljöissä.

Beckstead & Jovic, Renaissance workshop in Dubrovnik, Croatia, 26-29.9.2011
- kouluttajina toimivat David Beckstead ja Gordon Jovic, jotka ovat hääkuvauksessa maailman huippuja
- työpajassa opastettiin mm. kuvaustyylin löytämistä, luovaa sommittelua ja valon käyttöä. Kouluttajien johdolla suoritettiin useita kuvaustehtäviä mallien kanssa, saatiin henkilökohtaista ohjausta ja palautetta sekä kuunneltiin luentoja näiden mestareiden näkemyksistä ja tyylistä.

Nude Milavida työpaja, Visuaaliviestinnän Instituutti, Jenni Kauppila, 16-17.3.2013
- valaisukurssilla opastettiin mallien ja ympäristön sensuellia valaisua Milavidan miljöössä salama-, kuumavalo- ja LED-kalustolla
- kouluttajan ohjauksessa suoritettiin monipuolisia kuvaus- ja valaisutehtäviä pienryhmissä
- joku kuva löysi tiensä myös ProModel mallin portfolioon


Näiden lisäksi runsaasti videokursseja maailman parhaimmistoon kuuluvilta valokuvaajilta, itseopiskelua, lukuisien valokuvateoksien tutkimista, kirjallisuutta, oppaita, lehtiä, sivustoja ja verkostoitumista sosiaalisessa mediassa.

Ja etenkin: erilaisten asioiden, tilanteiden ja ihmisten kuvaamista erilaisissa valaistusolosuhteissa.